Thursday, March 26, 2009

AMARAN DARI POLIS DI RAJA MALAYSIA

Petikan dari email yg aku terima...
#######################################################

Berhati2 kawan2 ku tentang masalah ekonomi yg semakin manusia terdesak melakukan berbagai2 cara untuk merompak.
Berhati2 semua terutamanya para wanita.
Bahaya....!!!
Baru minggu lepas malam Jumaat saya parking kereta diparkingawam. Semasa nak balik ke rumah saya terperasan ada pelekat kat cermin belakang kereta saya. Bila saya tanggalkan pelekat tu kat rumah, rupa2nya cuma resit pam minyak . Tak lama lepas itu saya terima email ini.


" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA
-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN )"

Sedarlah semua! Tolong sebar2kan..... Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kereta dan masuk ke dalamnya. Kita start enjin kereta dan bersedia untuk berundur. Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat di tengah2 cermin pandang belakang menghalang pandangan kita. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi. Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi. Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda. Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identiti kita telah diperolehi!

"BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN!!!"


Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca blog ini. Saya harap anda akan sampaikan perkara ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ke tangan orang lain.

"
Kamu Orang - "Oi!!! Agak2 la nak menipu, aku tak pernah dgr dlm berita pun?ko ngenceng kuat la!!!"
Saya Sorang - "Erm...ntah, aku pernah kene, email pun dah bace, so aku caye je la...nape?"
Kamu Orang - "Iyer la, klu betul dah lame gempak cite nih, dah kecoh2 dah, ni aku tak tau pun!!??"
Saya Sorang - "Eh,ko tak tau?hah ko tunggu je la smpi beratus2 kete ilang, berpuluh2 wanita tempang, nt ko tau la, hahaha..."
"
Samada ingin percaya atau tidak, semuanya terpulang pada anda yg membaca, saya sekadar berkongsi maklumat saja utk kebaikan kita bersama.
########################################################
Org lama2 ada mengatakan "Mencegah Lebih Baik Dari Merawat"

No comments:

Post a Comment